Το Εθνικό Μονοπάτι Ο22

Το Εθνικό Μονοπάτι O22 συνδέει την Αθήνα με τον Παρνασσό, περνώντας από όλα τα ενδιάμεσα βουνά.
Διασχίζει την Πάρνηθα από τη Χούνη και το διάσελο του Πανός, διατρέχει το οροπέδιο των Σκούρτων, περνά από τις κορυφογραμμές της Πάστρας και του Κιθαιρώνα και κατεβαίνει στη Λιβαδόστρα.

Από την Λιβαδόστρα ανεβαίνει στο οροπέδιο της Ξηρονομής με ένα ελάχιστα σαφές μονοπάτι, φτάνει στο Νεοχώρι και την Άσκρη και δρασκελίζει το Ζαγαρά και τον κυρίως Ελικώνα. Μετά τη μονή Οσίου Λουκά φτάνει στο Δίστομο και κάνει ένα μεγάλο διασκελισμό πάνω από την Κίρφη. Φτάνει στο Ζεμενό και από εκεί στον Κούβελο (εδώ φτάνει και η μία από τις δύο παραλλαγές του, που ξεκινά από μονή Ιερουσαλήμ). Από τον Κούβελο ανεβαίνει στα ψηλά του Παρνασσού από τις τρομακτικές Σιδηρόπορτες, διατρέχει την κορυφογραμμή του Γεροντόβραχου και κατεβαίνει στο καταφύγιο Σαραντάρι. Από εδώ κατηφορίζει προς τον Πάνω και μετά τον Κάτω Πολύδροσο και ξανανηφορίζει προς την Αγόριανη, όπου συναντά το Ε4 και ολοκληρώνεται.

Το Μονοπάτι χρίζει αλλαγών για την ομαλή διεξαγωγή με την έννοια πεζοπορία, υπάρχουν σημεία τα οποία είναι δύσκολο να περπατηθούν ειδικά όταν κάποιος επιχηρεί να το περπατήσει ολόκληρο.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (4 μέρες)
 1. Αγόριανη-Πολύδροσος
 2. Πολύδροσο-Καταφύγιο Μ. Δέφνερ
 3. Καταφύγιο Μ. Δέφνερ-Ζεμενό
 4. Ζεμενό-Δίστομο σε αυτό το σημείο το μονοπάτι θα πρέπει από το Ζεμενό να πάει στην Αράχωβα από ΒΑ. Στη συνέχεια να βγει στο Λιβάδι από τον Σταυρό και να ακουμπήσει το Ε4.

ΕΛΙΚΩΝΑΣ (6 μέρες)
 1. Δίστομο-Κυριάκι
 2. Κυριάκι-Ελικώνας
 3. Ελικώνας-Αγία Άννα
 4. Αγία Άννα-Πουρνάρα
 5. Πουρνάρα-Άσκρη
 6. Άσκρη-Ξηρονομή    

ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ-ΠΑΣΤΡΑ-ΠΑΡΝΗΘΑ (7 μέρες)
 1. Ξηρονομή-Λιβαδόστρα (χωρίς μονοπάτι)
 2. Λιβαδόστρα-Μ. Αγίου Νεκταρίου
 3. Μ. Αγίου Νεκταρίου-καταφύγιο Κιθαιρώνα
 4. Καταφύγιο Κιθαιρώνα-Δρυός Κεφαλές
 5. Δρυός Κεφαλές-Σκούρτα
 6. Σκούρτα-Μπόρσι
 7. Μπόρσι-Θρακομακεδόνες
Οι παραπάνω πληροφορίες ενδέχεται να αλλάξουν γιατί κάποια σημεία πρέπει να ελεγχθούν.